Success Story

Nat and Flora Bosa Centre for Film and Animation
Capilano University, North Vancouver, British Columbia

Owner/Developer: Capilano University

Project Manager: MHPM Project Managers

Architect: Cannon Design

Structural Engineering: Equilibrium Consulting Inc

General Contractor: Ledcor Construction Ltd

Steel Fabricator: Wesbridge Steelworks Limited

Steel Detailer: Wesbridge Steelworks Limited

Steel Erector: Wesbridge Steelworks Limited

Weight: 410 tons

3d Drawing preparing to lift north west truss north west truss being lifted lifting west end truss placing west end truss north west truss from atop the sound stage roof north west and end truss placed placing centre truss west end completed east truss segments prepared for shipping via dolly south east truss prepped for lift north east truss prepped for lift cranes mobilized south east truss lift south truss connection placing south east truss panoramic of entire south truss north east truss lift trusses in place trusses in place with crane stabilization infill framing begins completed building completed building completed building completed building completed building completed building completed building completed building completed building

Capilano University's Nat and Flora Bosa Centre for Film and Animation, western Canada's largest film school, prepares students for careers in motion picture production, cinematography, costuming, and indigenous digital filmmaking.

The $30.2 million project replaces outdated facilities with a state-of-the-art, 97,000 sf film centre that features sound stages, sound editing and mixing facilities, picture editing suites, green screen technology, high-definition and potential 3D screening rooms, a theatre, and classrooms and support spaces designed to accommodate up to 400 students per year. The film centre is expected to achieve LEED Gold certification.

Capilano University was looking for not just a new state-of-the-art facility for film and animation but also an iconic building creating a new "front door" for their campus. With Architects' Cannon Design, these challenges were met with the visually stunning Bosa Centre. The facility houses 3 major spaces, the Sound Stage, Support Spaces, and the elevated Bar. The design includes use of concrete, timber steel and glass, all intertwined into a structure that can be easily described as "Art". The project has achieved LEED Gold certification. The intent of the building was not only to teach film and filming techniques but be filmed itself as the many materials, angles and levels offers up plenty of unique perspectives for students to create their films and designs. The Bar is the most visually stunning feature draped in glass with zinc cladding accents it stands out as a gateway to the campus hovering 30 feet off the ground at the East end. The Bar structure is primarily comprised of two 400 foot trusses which forms the outer walls. Measuring 18 feet in height, each truss was composed of 6 individual smaller truss segments, fabricated and shipped to site and assembled into the larger truss on the ground. The trusses were lifted in 2 halves (180 ft and 210 ft lifts) weighing in at roughly 50 tons per lift. The trusses make up both a structural element as well as a visual Architectural element as much of the trusses are left exposed to view from the inside and outside through the glass walls of the exterior. The lines of the truss diagonals add unique sight lines to the building. The use of Structural Steel was chosen for its long span capabilities, recycled content, and visual aesthetics.

There were many challenges throughout the construction process of this project. With limited site access plus the building footprint taking up much of the available lay down areas, the truss erection had to be meticulously planned out to ensure there was room to connect the trusses on the ground in the flat position while maintaining adequate room for cranes to physically lift the trusses to their final resting positions. Added challenges of the North Western truss being situated 5 feet off of the sound stage roof as well as offset inboard from the building perimeter made for technically challenging erection. Each 400 foot truss is supported at 3 points along it's span with the Eastern most support being a sliding connection to allow for expansion and seismic movement. The Bar steel also incorporates large cantilevered sections ideally suited to steel framing. The 400 foot trusses were divided into 6 sections, each being fabricated in Wesbridge's Delta facility and trucked to site using steering dollies. Three segments at a time were bolted together on the ground and then lifted into place.